Ekonomiczne determinanty przedsiębiorczości młodzieży - Korpysa, Krzysztof (Economic Determinants of Entrepreneurship Among Young People, 2010)
Przedsiębiorczość jest najczęściej postrzegana jako proces i postawa jednostki społecznej. W pierwszym przypadku przejawia się to w tworzeniu i zarządzaniu własnym przedsiębiorstwem, zaś w drugim - w cechach osobowych człowieka. Na kształtowanie procesów i postaw przedsiębiorczych oddziaływuje wiele uwarunkowań o charakterze ekonomicznym. Głównym celem artykułu jest dokonanie analizy ekonomicznych uwarunkowań przedsiębiorczości młodzieży zamieszkałej na obszarach wiejskich w województwie zachodniopomorskim. Powyższa zależność zostanie przedstawiona na podstawie wyników własnych badań ankietowych przeprowadzonych wśród 678 respondentów, mieszkańców wsi Pomorza Zachodniego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 306-313
Keywords: przedsiębiorczość; przedsiębiorstwo; rynek pracy