Struktura rynku a zachowania innowacyjne przedsiębiorstw - Kijek, Tomasz (Market Structure and Innovation Activity of Enterprises, 2010)
Celem artykułu jest teoretyczna i empiryczna weryfikacja zależności pomiędzy strukturą rynku a innowacjami. W pierwszej części opracowania scharakteryzowano pojęcie innowacji i sposoby jej pomiaru. Następnie dokonano teoretycznej analizy pomiędzy strukturą rynku a działalnością innowacyjną przedsiębiorstw, w myśl koncepcji Schumpetera i zgodnie z paradygmatem badawczym: struktura - zachowania - efekty. W ostatniej części artykułu przedstawiono wyniki badań potwierdzających dodatni wpływ poziomu koncentracji rynku oraz barier wejścia na działalność innowacyjną przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 284-298
Keywords: innowacje; struktura rynku; działalność badawczo-rozwojowa