Klasyfikacja bezrobotnych ze względu na wartości ilorazu szans podjęcia zatrudnienia przy zastosowaniu modelu logitowego - Markowicz, Iwona; Stolarz, Beata (The Logit Model Classification of the Unemployed According to Their Employment Odds, 2010)
Celem artykułu jest klasyfikacja bezrobotnych do grup o podobnym ilorazie szans podjęcia zatrudnienia, której podstawą był model logitowy. Autorki przeprowadziły grupowanie według cech bezrobotnych, odmienne od stosowanego przez urzędy pracy. Proponowane w opracowaniach statystycznych grupy według wieku czy wykształcenia mogą być niejednorodne ze względu na przyczyny wyrejestrowania z urzędu. Zbadano bezrobotnych wyrejestrowanych z Powiatowego Urzędu Pracy w Szczecinie w 2008 r. (n = 19 768). W artykule zastosowano rzadko stosowane kodowanie zmiennej objaśniającej -1; 1, które umożliwia porównanie szans analizowanych podgrup z szansą średnią dla grupy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 126-133