Porównanie klasyfikacji funduszy inwestycyjnych opartych na deklaracjach oraz na osiąganych wynikach - Mazurkiewicz, Arkadiusz; Sarnowski, Krzysztof (The Comparison of Declaration-Based Classification of Investment Funds with Classification Based on Performance, 2010)
W artykule dokonano porównania wyników klasyfikacji funduszy inwestycyjnych opartych na deklaracjach z klasyfikacją uzyskaną za pomocą analizy skupień. Ponadto oceniono wpływ stanu koniunktury panującej na rynku finansowym na wyniki klasyfikacji funduszy. Utworzona za pomocą analizy skupień klasyfikacja funduszy różni się nieco od klasyfikacji opartej na deklaracjach. Zaobserwowano także większe zróżnicowanie utworzonych klas w okresie bessy niż hossy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 99-106