Grupowanie indeksów światowych na podstawie modeli Copula-GARCH - Czapkiewicz, Anna; Basiura, Beata (World Indexes Clustering Using the Copula-GARCH Models, 2010)
W pracy zaprezentowana została próba pogrupowania danych, którymi są dzienne stopy zwrotu 42 indeksów światowych. Celem badania jest wyodrębnienie podgrup, w obrębie których istnieje silne powiązanie między indeksami. Problem grubych ogonów rozkładów dziennych stóp zwrotu częściowo udało się ominąć, stosując model GARCH( 1,1) z warunkowym rozkładem t-Studenta oraz GED dla modelowania zmian tych indeksów. Jako miarę powiązań między poszczególnymi indeksami przyjęto współczynnik korelacji, który jest parametrem funkcji połączeń i t-Studenta. Na podstawie tego współczynnika zdefiniowano miarę odległości, pozwalającą utworzyć podział na grupy taksonomiczne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 81-89