Rzemiosło w miastach Pomorza Pruskiego w 1779 i 1782 r. : analiza taksonomiczna - Gazińska, Mirosława; Gaziński, Radosław (Crafts in the Cities of the Prussian Pomerania in 1779 and 1782 : Taxonomic Analysis, 2010)
Na podstawie materiału statystycznego zamieszczonego w opisie historyczno-geograficznym Brilggemana wydanym drukiem w Szczecinie w latach 1779 - tom I, 1782 - tom II i 1784 - tom III przeprowadzono analizę struktury rzemiosł w miastach Pomorza Pruskiego w 1779 i 1782 r. Materiał źródłowy stanowiły informacje dotyczące liczby rzemieślników w 84 profesjach rzemieślniczych dla 16 miast Pomorza Przedniego oraz 39 miast Pomorza Tylnego. Badania po pierwsze ukazały strukturę rzemiosł w miastach Pomorza Pruskiego, po drugie zaś wskazały grupy miast o podobnej strukturze rzemiosł.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 62-70