Ilościowe syntezy badań powtarzalnych : podstawy metaanalizy - Rószkiewicz, Małgorzata (Quantitative Synthesis of Surveys Results : the Base of Meta-Analysis, 2010)
Rozwój problematyki badań społecznych prowadzi do poszerzania się obszarów realizowanych badań empirycznych. Duża podaż wyników badań często odnoszących się do tych samych zagadnień rodzi pytanie, jak prowadzić analizę sumaryczną, ustalającą, co w zasadzie wynika z już dokonanych analiz [Grave, Griffith 1971]. To, iż poszczególne badania są realizowane na próbach losowych, sprawia, iż uzyskiwane wyniki nie są jednakowe. Ich zakres zmienności opisuje wariancja losowa estymatora. W artykule rozważono problemy związane z analizą fluktuacji wyników badań, których rozstrzygnięcie wyznacza paradygmat statystycznej metaanalizy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 46-53