Modele segmentowe w analizie regresji - Gatnar, Eugeniusz (Segmented Models in Regression, 2010)
Modele segmentowe to modele wykorzystujące rekurencyjny podział wielowymiarowej przestrzeni zmiennych na podprzestrzenie (segmenty). W każdym z tych segmentów jest budowany model lokalny, np. liniowy, a następnie modele te są łączone w jeden model globalny. Celem artykułu jest przedstawienie propozycji nowej metody budowy modeli segmentowych, która wykorzystuje podejście wielomodelowe. W pracy pokazano także zastosowanie różnych typów modeli segmentowych w analizie regresji oraz porównanie dokładności ich dopasowania do danych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 24-33