Ranking polskich europosłów 2009 - Albrycht, Izabela; Sokołowski, Andrzej; Szczerski, Krzysztof (Polish Members of European Parliament - 2009 Chart, 2010)
Pod auspicjami Instytutu Kościuszki przygotowany został ranking oceniający aktywność i skuteczność polskich eurodeputowanych w kończącej się kadencji Parlamentu Europejskiego. Ranking ten został opublikowany w dzienniku "Rzeczpospolita" w kwietniu 2009 r. Autorzy rankingu przedstawiają przebieg prac, problemy metodologiczne oraz wyniki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 17-23