Psychologiczne aspekty inwestycji w kryptowaluty - Broszkiewicz, Magdalena (Psychological Aspects of Investing in Cryptocurrencies, 2023)
W rozdziale podjęto zagadnienie identyfikacji czynników psychologicznych oraz roli edukacji w procesie podejmowania decyzji o inwestycji w kryptowaluty. Specyfika poziomu ryzyka oraz odchylenia od racjonalności w zachowaniach inwestorów mają wpływ na stabilność rynków inwestycji alternatywnych, szczególnie w okresach poszukiwania przez inwestorów nietradycyjnych miejsc lokowania kapitału. Zmienność cen i motywów decyzyjnych inwestorów jest uwarunkowana nie tylko specyfiką natury ludzkiej, lecz także poziomem wiedzy i racjonalności uczestników rynku, co jest szczególnie widoczne na rynku kryptowalut.
Cytuj jako: Broszkiewicz, M. (2023). Psychologiczne aspekty inwestycji w kryptowaluty. W: W. Michalczyk (red.), Ku kryptofinansom? Poszukiwanie miejsca kryptowalut we współczesnych finansach międzynarodowych (s. 162-183). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: inwestycje; kryptowaluty; psychologia inwestowania; investment; cryptocurrencies; psychology of investing