Zagrożenia bezpieczeństwa związane z kryptowalutami i technologią blockchain - Brol, Marcin (Safety Risks Related to Cryptocurrencies and Blockchain Technology, 2023)
Bezpieczeństwo wymiany to ogół warunków sprzyjających zawarciu transakcji rynkowej. Dotyczy to przede wszystkim zaufania między uczestnikami wymiany oraz jej przejrzystości. Wraz z rozwojem technologii informatycznych zaistniała możliwość zbliżenia tych warunków do modelu idealnego. Kamieniem milowym okazał się rozwój sieci internetu i digitalizacja procesów gospodarczych. Kolejnym ważnym krokiem było wprowadzenie transakcji opartych na łańcuchach blokowych (blockchain). W niniejszym rozdziale omówiono zagadnienie bezpieczeństwa związane z tą właśnie technologią.
Cytuj jako: Brol, M. (2023). Zagrożenia bezpieczeństwa związane z kryptowalutami i technologią blockchain. W: W. Michalczyk (red.), Ku kryptofinansom? Poszukiwanie miejsca kryptowalut we współczes-nych finansach międzynarodowych (s. 97-110). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: bezpieczeństwo wymiany; wymiana rynkowa; spekulacje; blockchain; peer-to-peer; exchange safety; market exchange; speculations