Polityka wspierania innowacyjności przedsiębiorstw - Juchniewicz, Małgorzata (Policy to Promote Innovativeness of Enterprises, 2010)
Polityka innowacyjna prowadzona jest przez wiele instytucji wykorzystujących znaczną liczbę instrumentów wspierających procesy innowacyjne przedsiębiorstw. Nie są one jednak powszechnie znane przedsiębiorcom. Niekorzystnym zjawiskiem jest także częste nakładanie się kompetencji i zakresu realizowanych przez nie projektów ukierunkowanych na zwiększanie innowacyjności. Tworzenie kolejnych instytucji i instrumentów nie wydaje się zatem celowe. Większą uwagę należałoby zwrócić na koordynację ich działań oraz na bardziej skuteczny przekaz informacji o oferowanych formach pomocy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 236-243
Keywords: innowacyjność; polityka innowacyjna; instytucje wsparcia; instrumenty wsparcia