Uwarunkowania efektywności zarządzania gminą na przykładzie gmin Mazowsza - Górniak, Remigiusz (Determinants of Efficient Public Management in Communes on the Example of Mazowsze Region, 2010)
Celem referatu jest określenie, czy i w jakim stopniu zastosowanie instrumentów nowego zarządzania publicznego (NPM) i public governance przyczynia się do istotnego wzrostu skuteczności i efektywności zarządzania publicznego w polskich gminach. Autor referatu w pierwszej kolejności opisuje proces ewolucji paradygmatu zarządzania publicznego, zwracając uwagę na rolę NPM i public governance w kształtowaniu nowoczesnych modeli zarządzania w sektorze publicznym. W następnej kolejności, określając podstawowe uwarunkowania efektywnego zarządzania w gminach Mazowsza, autor stawia tezę, że kompleksowe zastosowanie metod nowego zarządzania publicznego i public governance nie jest decydującym czynnikiem wpływającym na poprawę skuteczności zarządzania publicznego w polskich gminach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 205-219
Keywords: zarządzanie publiczne; NPM; public governance