Rozwój finansowy systemów franczyzowych - Filip, Paulina (Development of Franchising Systems in the Financial Sector, 2010)
W pracy przedstawiono istotę i funkcje franczyzy oraz wskazano na możliwości jej zastosowania jako strategii rozwoju przedsiębiorstw. Opisano także jej aktualne tendencje rozwojowe i scharakteryzowano wybrane podmioty działające w branży finansowej na tej zasadzie. Przedstawiono własne doświadczenia związane z założeniem działalności gospodarczej na zasadzie franczyzy. Dokonano analizy porównawczej ofert dwóch franczyzodawców, tj. Getin Banku i Eurobanku. Franchising jest dobrym rozwiązaniem dla polskiej gospodarki, ponieważ tworząc nowe powiązania, zwiększa krąg podmiotów prowadzących działalność gospodarczą w ramach gospodarki wolnorynkowej. Sfera usług finansowych jest atrakcyjnym obszarem dla dalszego rozwoju systemów franczyzowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 181-190
Keywords: franczyzna; sysstemy bankowe; przedsiębiorstwo