Wieloaspektowość racjonalności decyzji w gospodarowaniu zasobami środowiska naturalnego - Dembińska, Izabela (Decision Rationality in Natural Resources Management : Various Aspects, 2010)
Artykuł podejmuje problematykę racjonalności decyzji w gospodarowaniu zasobami środowiska naturalnego. Pokazuje, że należy wziąć pod uwagę wiele aspektów, w tym m.in. odnawialność i nieodnawialność zasobów środowiska, bezproduktywne ich wykorzystywanie, jak też komplementarne i substytucyjne relacje między elementami środowiska. Problem jest złożony, stąd autorka ma świadomość, że opracowanie jest jedynie częścią szerszej dyskusji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 129-147
Keywords: zasoby środowiska; zrównoważony rozwój; racjonalność