Polityka publiczna i regulacje dotyczące kryptowalut - Stawicka, Magdalena (Cryptocurrency Public Policy and Regulations, 2023)
rozdziale zaprezentowano uwarunkowania instytucjonalne o charakterze prawnym i ekonomicznym, istotne dla rozwoju rynku kryptowalut na świecie. Omówiono regulacje prawne wybranych gospodarek, takich jak Chiny, USA, Rosja, Szwajcaria, Japonia, Singapur, a także Unii Europejskiej, w tym Polski. Przedstawiono również tematykę opodatkowania kryptowalut podatkiemdochodowym oraz podatkiem od towarów i usług.
Cytuj jako: Stawicka, M. (2023). Polityka publiczna i regulacje dotyczące kryptowalut. W: W. Michalczyk (red.), Ku kryptofinansom? Poszukiwanie miejsca kryptowalut we współczesnych finansachmiędzynarodowych (s. 73-96). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: prawo; kryptowaluty; podatek dochodowy; podatek VAT; law; cryptocurrencies; income tax; VAT