Stabilność i rozpowszechnienie najważniejszych kryptowalut - Michalczyk, Wawrzyniec (Stability and Dissemination of the Most Important Cryptocurrencies, 2023)
W rozdziale opisano obecny poziom stabilności kursów oraz skali rozpowszechnienia najważniejszych kryptowalut – jako najistotniejszych czynników określających ich zdolność do pełnienia funkcji pieniądza – oraz wskazano główne tendencje w tym zakresie. Kryptowaluty niewątpliwie mają znaczący potencjał do zwiększania swojej roli w finansach międzynarodowych. Choć obecny stopień ich rozpowszechnienia można zdefiniować jako relatywnie niewielki, to tendencje w tym obszarze są zasadniczo wzrostowe. Potwierdza to szczególnie ciągłe zwiększanie się liczby użytkowników walut wirtualnych, placówek, w których przyjmowane są płatności w nich realizowane, czy emitowanych kryptowalut. Niemniej jednak hamująco na ich popularyzację w istotny sposób wpływa obserwowana znaczna niestabilność ich kursów.
Cytuj jako: Michalczyk, W. (2023). Stabilność i rozpowszechnienie najważniejszych kryptowalut. W: W. Michalczyk (red.), Ku kryptofinansom? Poszukiwanie miejsca kryptowalut we współczesnych finansach międzynarodowych (s. 35-72). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: kryptowaluty; niestabilność kursów walutowych; rozpowszechnienie kryptowalut; cryptocurrencies; instability of exchange rates; dissemination of cryptocurrencies