Zastosowanie Time-Driven Activity-Based Costing na przykładzie przedsiębiorstwa X - Wroński, Paweł (The Application of a Time-Driven Activity-Based Costing on the Example of a Company X, 2010)
Ewidencja kosztów w małych I średnich przedsiębiorstwach zwykle nie odpowiada potrzebom zarządczym, a prowadzona według tradycyjnych systemów rachunku kosztów nie stanowi już dobrej podstawy podejmowanych decyzji. Artykuł wskazuje, że zastosowanie w takich przedsiębiorstwach analizy opartej na rachunku kosztów działań, bazującym na czasie, może pokazać potencjał aktualnie tkwiący w zaangażowanych zasobach, niewykorzystane zdolności produkcyjne, a więc miejsca oszczędności kosztów. Studium przypadku potwierdza też występowanie profilu kontrahenta rentownego i nierentownego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 557-568
Keywords: rachunek kosztów; Time-Driven Activity-Based Costing; wdrożenie; rachunek kosztów sterowany czasem; krzywa wieloryba