Ośrodki odpowiedzialności w procesie budżetowania w szpitalach publicznych - Talarska, Magdalena (The Centers of Liability in the Budgeting in Public Hospitals, 2010)
Artykuł przedstawia istotę i definicje ośrodków odpowiedzialności oraz ich miejsce w procesie budżetowania w szpitalach publicznych. Prezentuje rodzaje ośrodków odpowiedzialności wyróżniane w literaturze przedmiotu, jak również ośrodki kosztów, obligatoryjne do utworzenia w zakładach opieki zdrowotnej na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej. Artykuł opisuje również proces wyodrębniania ośrodków odpowiedzialności w szpitalach publicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 521-529
Keywords: ośrodek odpowiedzialności; centrum odpowiedzialności; ośrodek kosztów; szpital publiczny; budżetowanie