Hybrydowe rachunki kosztów w kreowaniu informacji na potrzeby zarządzania kosztami - Szydełko, Alfred (Hybrid Cost Accounting in the Creation of Information for Cost Management, 2010)
W literaturze przedmiotu zamiennie używa się określeń "zintegrowany" i "hybrydowy" dla oznaczenia identycznych systemów rachunku kosztów. W opracowaniu tym wyraźnie je rozróżniono, tworząc pojęcie hybrydowych systemów rachunku kosztów, wyznaczając ich cele , zadania i korzyści, jakie można uzyskać poprzez procesy hybrydyzacji w rachunku kosztów. W związku z tym dokonano weryfikacji modelu ewolucji systemów rachunku kosztów Kaplana i Coopera.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 501-511
Keywords: rachunek kosztów; zarządzanie kosztami; hybrydowy rachunek kosztów