Wskaźniki działalności proekologicznej w ramach strategicznej karty wyników - Szczypa, Piotr (Pro-ecological Activity Rates in the Strategic Balanced Scorecard, 2010)
Współcześnie w celu zdobycia przewagi konkurencyjnej na rynku przedsiębiorstwa poszukują różnych rozwiązań. Dotyczy to także przewagi informacyjnej oraz uwypuklania tak istotnych obecnie aspektów, jak działalność w zakresie ochrony środowiska. Jednym z narzędzi, które może wspomóc przełożyć strategie ekologiczne przedsiębiorstwa na język konkretnych zadań i miar, jest strategiczna karta wyników. Celem opracowania jest wskazanie w niej miejsca i roli ochrony środowiska, ze szczególnym uwzględnieniem wskaźników działalności proekologicznej przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 493-500
Keywords: strategiczna karta wyników; działalność proekologiczna; system wskaźników