Integracja rachunku kosztów docelowych ze zrównoważoną kartą wyników - Ossowski, Marek; Zackiewicz, Beata (Integrating Target Costing and the Balanced Scorecard, 2010)
Niniejszy artykuł wskazuje na korzyści integracji dwóch koncepcji zarządzania strategicznego: rachunku kosztów docelowych (Target Costing) i zrównoważonej karty wyników (Balanced Scorecard). W szczególności podano przykładowe mierniki do wykorzystania w ramach czterech podstawowych perspektyw BSC, wspomagających zarządzanie kosztami i zyskiem nowego produktu poprzez rachunek kosztów docelowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 443-457
Keywords: target costing; balanced scorecard; rachunek kosztów docelowych; zrównoważona karta wyników