Zadania rachunkowości zarządczej w świetle Międzynarodowych Wytycznych Dobrych Praktyk - Nowak, Edward (Tasks of Management Accounting in the Light of International Best Practice Provisions, 2010)
Zmiany warunków funkcjonowania przedsiębiorstw wymuszą konieczność doskonalenia systemów zarządzania. Ważnymi instrumentami zarządzania są rachunek kosztów i rachunkowość zarządcza, które także ulegają rozwojowi. Istotną rolę w doskonaleniu stosowanych systemów mogą odegrać Międzynarodowe Wytyczne Dobrych Praktyk opracowane przez Międzynarodową Federację Księgowych IFAC. Dają one wskazówki do oceny i doskonalenia systemów rachunku kosztów i rachunkowości zarządczej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 412-422
Keywords: rachunkowość zarządcza; dobre praktyki; wspomaganie procesu zarządzania