Rachunkowość zarządcza zorientowana na konkurencję - Nita, Bartłomiej (Competitor-Oriented Management Accounting, 2010)
Opracowanie dotyczy rachunkowości zarządczej zorientowanej na konkurencję. W pierwszej części omówiono podstawowe cele tego podejścia do rachunkowości. W szczególności omówiono odpowiedzi na pytania dotyczące identyfikacji konkurentów, celów konkurencyjnych podmiotów, stosowanych przez nich rozwiązań strategicznych, silnych i słabych stron, a także przewidywania przyszłych działań. W drugiej części omówiono analizy wchodzące w zakres rachunkowości zorientowanej na konkurencję. Jako najważniejsze przedstawiono: analizę kosztów konkurencji, benchmarking, analizę jakości i cen konkurencyjnych produktów, analizę łańcucha wartości oraz rentowności sektora. Na końcu omówiono podstawowe źródła informacji niezbędne do prowadzenia tego rodzaju analiz.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 396-411
Keywords: rachunkowość zarządcza; analizy konkurencji