Analiza wartości jako narzędzie rachunku kosztów docelowych - Martyniuk, Teresa (Value Engineering as the Instrument of the Target Costing, 2010)
Rachunek kosztów docelowych umożliwia oddziaływanie na poziom kosztów produktu w cyklu jego przygotowania. W rachunku tym najpierw przeprowadza się badania rynkowe celem oszacowania ceny, jaką klienci będą skłonni zapłacić za produkt, posiadający określone cechy. Tak ustalona cena sprzedaży odzwierciedla przyszłe, a nie bieżące warunki rynkowe. Najważniejszą metodą w procesie osiągania kosztu docelowego produktu jest analiza wartości, której metodologię zaprezentowano w artykule.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 328-341
Keywords: rachunek kosztów docelowych; obsługa informacyjna; pomiar kosztów funkcji