Zakres zadań i oznaczenia stanowiska controllera w przedsiębiorstwie w świetle badań ankietowych - Łapińska, Anna; Dynowska, Joanna (The Range of Tasks and Nomenclature for the Position of a Controller in an Enterprise as Revealed by Questionnaire Research, 2010)
Przeprowadzone badania umożliwiły dokonanie analizy działalności controllerów. W większości badanych jednostek realizacją funkcji controllingu zajmowała się osoba będąca pracownikiem organizacji, co umożliwiało szybką reakcję na problemy zaistniałe wewnątrz przedsiębiorstwa. Dla oznaczenia stanowiska controllera przedsiębiorcy wybierali zazwyczaj polskie nazwy, najczęściej "specjalista ds. controllingu". Controller w większości przedsiębiorstw był pozytywnie postrzegany przez pozostałych pracowników, jako osoba niezbędna do sprawnego funkcjonowania organizacji. Do najczęstszych jako zadań należało: raportowanie wewnętrzne, zarządzanie kosztami, planowanie i kontrola wykonania budżetów oraz współpraca przy wdrożeniu aplikacji informatycznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 318-327
Keywords: controller; zadania; oznaczenia stanowiska