Rachunek kosztów cyklu życia klienta - Lew, Grzegorz (Cost Account of Customer's Life Cycle, 2010)
Utrata poprawnych relacji z klientami jest traktowana w przedsiębiorstwach jako krytyczna, ponieważ to oni determinują możliwość prowadzenia i kontynuowania działania oraz ich rozwoju. Niniejsze opracowanie ma na celu przedstawić, jakie koszty muszą ponosić przedsiębiorstwa w różnych fazach współpracy z klientami od momentu ich pozyskania do zakończenia kontaktów handlowych. Usystematyzowane gromadzenie, przetwarzanie i analizowanie takich danych odbywa się w ramach rachunku kosztów cyklu życia klienta.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 300-307
Keywords: cykl życia klienta; rachunek kosztów; klient