Zastosowanie metody kolejnych przybliżeń w rachunku kosztów działań - Kużdowicz, Dorota; Kużdowicz, Paweł (Applying the Method of Further Approximations in the Activity Based Accounting, 2010)
Artykuł podejmuje problematykę efektywności rachunku kosztów działań w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw. Zaprezentowano koncepcję zastosowania metody kolejnych przybliżeń w tym rachunku. Sprowadza się ona do stopniowego zwiększenia zakresu realizacji rachunku kosztów działań, wychodząc od tzw. Tradycyjnego rachunku kosztów. Przedstawiono przykład zastosowania opracowanej koncepcji, ilustrujący zmiany w kalkulacji kosztów własnych wynikające z iterowanych przybliżeń.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 277-287
Keywords: działania; zasoby; iteracje