Wykorzystanie rachunku kosztów działań w wyższej uczelni w Polsce - Kuchta, Dorota; Bojnowska, Agnieszka; Parkitna, Agnieszka (The Use of Activity Based Costing at a Polish University, 2010)
Przedstawiono uzasadnienie potrzeby oraz zarys koncepcji rachunku kosztów działań dla wybranej uczelni technicznej w Polsce. Opisano etapy jako konstrukcji, wskazano, które etapy zostały już wykonane oraz jakimi metodami zamierza się zrealizować kolejne. Wskazano na korzyści płynące dla uczelni wyższych z wdrożenia tego rachunku.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 255-266
Keywords: rachunek kosztów; podejście procesowe; obiekt kosztowy