Teoria ograniczeń w controllingu projektów - Kozarkiewicz, Alina (Theory of Constraints in Project Controllership, 2010)
Teoria ograniczeń przedstawiona w książkach E.M. Goldratta znalazła wielu zwolenników oraz liczne zastosowania w różnych obszarach zarządzania, w tym w zarządzaniu produkcją, logistyce, rachunkowości zarządczej i zarządzaniu projektami. Wykorzystanie teorii ograniczeń w rachunkowości zarządczej, przede wszystkim jako tzw. Rachunkowości przerobu, ukazane było w wielu opracowaniach. Celem tego artykułu jest prezentacja zastosowań tej teorii w controllingu projektów. W artykule zostaną omówione najważniejsze założenia, przykłady i wskazówki praktyczne co do celowości aplikacji w ramach dwóch ważnych obszarów: controllingu pojedynczych projektów oraz controllingu organizacji zorientowanych projektowo.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 235-243
Keywords: controlling projektów; teoria ograniczeń; łańcuch krytyczny; planowanie przebiegu projektu; bufory