Budżetowanie jako narzędzie zarządzania spółdzielnią mieszkaniową - Kołtun, Ewelina (Budget as an Instrument of the Housing Co-operative Management, 2010)
Budżetowanie to jeden z elementów zarządzania każdym przedsiębiorstwem, w tym także spółdzielnią mieszkaniową. Pozwala ono przełożyć cele na konieczne do zrealizowania przychody, koszty, wpływy i wydatki związane z ich realizacją. Jest więc planem działania przedstawionym w formie liczbowej. Jego zastosowanie zmusza do optymalnego wykorzystania zasobów rzeczowych i kapitałowych, które w spółdzielni są ograniczone. Pozwala więc na lepsze wykorzystanie na przykład sprzętu i narzędzi w gospodarowaniu nieruchomościami. Doprowadza do oszczędności, co w obecnej sytuacji spółdzielni mieszkaniowej jest warunkiem koniecznym do przetrwania na konkurencyjnym rynku zarządzania nieruchomościami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 202-210
Keywords: budżet; koszty; przychody; spółdzielnia mieszkaniowa