Algorytm kalkulacji kosztu kursu w zleceniach wewnętrznych szkół wyższych według rachunku kosztów działań - Klaus-Rosińska, Agata; Kowalski, Michał Jerzy (Algorithm of the Calculation of the Cost of the Course in Internal Settlements of Universities According to Activity-Based Costing, 2010)
Celem artykułu jest zaprezentowanie algorytmu, służącego kalkulacji kosztów kursów na potrzeby rozliczeń wewnętrznych pomiędzy wydziałami szkół wyższych. Autorzy proponują wykorzystanie tego algorytmu metodyki rachunku kosztów działań. Opierając się na konkretnych przesłankach, podkreślają konieczność zastosowania w szkołach wyższych narzędzi rachunkowości zarządczej, umożliwiających pozyskanie rzetelnej informacji kosztowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 192-201
Keywords: szkoły wyższe; rachunek kosztów działań; kalkulacja kosztów