Strategiczna karta wyników w rozwoju kapitału ludzkiego w przedsiębiorstwie - Habelman, Joanna (Balances Scorecard in the Development of Human Resources in an Enterprise, 2010)
W ostatnich latach za przejaw efektywnego zarządzania uznaje się umiejętność właściwego wykorzystania kapitału ludzkiego w jednostkach gospodarczych. Ma to odzwierciedlenie w rynkowych zachowaniach przedsiębiorstw, gdzie wiedza umiejętności i profesjonalizm zatrudnionych pracowników wykorzystywane są do budowy i uzyskania przewagi konkurencyjnej oraz szybkiego wykorzystania strategicznych szans rozwoju. Dlatego prawidłowe jest uzupełnienie pomiaru finansowych aspektów działalności jednostki o obszar niematerialnej części przedsiębiorstwa, gdzie najważniejszą rolę pełni kapitał ludzki. Do jego pomiaru można zastosować strategiczną kartę wyników.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 164-172
Keywords: kapitał ludzki; pomiar; strategia; strategiczna karta wyników