Identyfikacja etapów procesu budżetowania w aspekcie funkcji zarządzania - Dynowska, Joanna; Kes, Zdzisław (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2010)
Niniejsze opracowanie dotyka problematyki wspierania funkcji zarządzania przez fazy budżetowania. Przedstawiono relacje faz tworzenia, realizacji oraz kontroli budżetów z funkcjami planistyczną, organizacyjną, kontrolną i motywacyjną zarządzania. W efekcie rozważań ustalono, że funkcje: planistyczna, kontrolna i motywacyjna są wspierane w sposób bezpośredni przez proces budżetowania. Natomiast funkcja organizacyjna nie ma bezpośrednich związków z budżetowaniem.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 122-133
Keywords: budżetowanie; proces budżetowania; funkcje zarządzania