Determinanty wdrażania zarządzania jakością w polskiej administracji skarbowej : (zarys problemów) - Dolata, Józef (Determinants of Implementing Quality Management in the Polish Tax Administration : (an Outline of Issues), 2010)
Administracja skarbowa wymaga doboru nowoczesnych metod zarządzania ze względu na wymogi państwa i oczekiwania społeczne. Wdrożenie zarządzania jakością w administracji publicznej przynosi wymierne korzyści. Dotychczasowe próby usprawnienia działania służb, podległych ministrowi finansów, nie przyniosły znaczących efektów w porównaniu do wiodących służb fiskalnych Unii Europejskiej. Za najważniejszy element skutecznego implementowania stosowanych w UE metod zarządzania jakością należy uznać doprowadzenie do racjonalnej struktury organizacyjnej na wszystkich poziomach jednostek podległych ministrowi finansów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 100-110
Keywords: administracja skarbowa; metody zarządzania; zarządzanie jakością