Przesłanki wdrożenia wybranych narzędzi zarządzania kosztami w przedsiębiorstwach województwa warmińsko-mazurskiego - Cygańska, Małgorzata; Dynowska, Joanna (The Motivations for Enterprises to Implement Instruments of Cost Management in the Region of Warmia and Mazury, 2010)
Głównym celem badań była identyfikacja czynników powodujących wykorzystanie wybranych narzędzi zarządzania kosztami w praktyce przedsiębiorstw. Badaniami objęto 159 firm zlokalizowanych w województwie warmińsko-mazurskim. Wykazały one, że najczęstszymi czynnikami powodującymi zastosowanie outsourcingu, benchmarketingu, Balanced Scorecard, budżetowania i controllingu były: wymagania centrali, dążenie do redukcji kosztów i poprawy wyników, chęć poprawy systemu kontroli, wzrost konkurencji oraz brak informacji, umożliwiających podejmowanie właściwych decyzji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 82-90
Keywords: controlling; benchmarking; strategiczna karta wyników; outsourcing; budżetowanie; zarządzanie kosztami