Korekta funkcji pomiaru efektywności wykorzystania zasobów dostarczonych w time-driven ABC - Ciołek, Maciej (Measurement Correction of Supplied Resources Efficiency in Time-Driven ABC, 2010)
Praca porusza problematykę pomiaru efektywności wykorzystania zasobów dostarczonych w ramach koncepcji time-driven ABC, zaproponowanej przez R. Kaplana i S. Andersona. Oryginalna funkcja współczynnika wykorzystania zasobów dostarczonych jest niezależna od wielkości tychże zasobów, co stanowi jej główny mankament w kontekście implikacji praktycznych i wykorzystania do pomiaru osiąganych przez menedżerów wyników. W niniejszej publikacji zaproponowano zastosowanie współczynnika korygującego, o który została uzupełniona funkcja pomiaru stopnia wykorzystania zasobów dostarczonych. W ten sposób wielkość zasobów dostarczonych staje się zmienną deterministyczną i umożliwia obserwacje wpływu poziomu kosztów na współczynnik efektywności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 72-81
Keywords: ABC; TD ABC; wykorzystanie zasobów dostarczonych