Kontraktowanie usług medycznych jako źródło finansowania służby zdrowia na przykładzie CSK MSWiA - Borowiec, Leszek (Contracting Medical Services as a Source of Financing the Health Service on the Example of CCH MIA, 2010)
Niniejszy artykuł przedstawia zagadnienia związane z finansowaniem służby zdrowia w Polsce. Celem opracowania jest analiza roli systemu kontraktowania usług zdrowotnych jako źródła finansowania działalności przez jeden z największych szpitali w Polsce - Centralny Szpital Kliniczny Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji. Analiza poszczególnych umów kontraktowych dotyczących świadczonych usług, wielkości otrzymanych środków finansowych w odniesieniu do kwot zrealizowanych usług będzie determinować sytuację ekonomiczną badanego podmiotu. Omówiony został mechanizm zawierania umów, jak również czynniki, które mają bezpośredni wpływ na realizację tych kontraktów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 44-52
Keywords: służba zdrowia; kontraktowanie usług; Centralny Szpital Kliniczny MSWiA