Orientacje controllingu - próba zdefiniowania i określenie możliwości pomiaru - Bieńkowska, Agnieszka; Kral, Zygmunt; Zabłocka-Kluczka, Anna (Orientations of Controlling - an Attempt to Define and Determine the Measurement Possibility, 2010)
W artykule uzasadniono potrzebę badania orientacji controllingu stosowanych w praktyce działalności organizacji. Przytoczono znane już koncepcje controllingu. Zdefiniowano pojęcie orientacji controllingu. Przybliżono i scharakteryzowano orientacje controllingu możliwe zarówno z teoretycznego, jak i praktycznego punktu widzenia. Zwrócono uwagę na możliwości pomiaru orientacji controllingu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 123, s. 33-43
Keywords: controlling; koncepcja controllingu; orientacja controllingu