Pac-Man Defense jako forma obrony spółki przed wrogim przejęciem - Błoch, Łukasz (Pac-Man Defense as a Form of Hostile Takeover Protection, 2010)
W pracy została przedstawiona strategia obrony przed wrogim przejęciem określana jako Pac-Man Defense. Jej nazwa nawiązuje do popularnej gry komputerowej z lat 80. XX w., gdyż jej zasady są podobne. W kolejnych częściach artykułu przedstawiono założenia i wybrano najważniejsze przykłady użycia obrony Pac-Mana oraz podjęto próbę oceny zjawiska, a w szczególności jego wpływu na interesy menedżerów i akcjonariuszy. Słowa kluczowe: Pac-Man Defense, biały rycerz (White Knight), wojenny kufer (War Chest).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 30-40
Keywords: biały rycerz (White Knight); wojenny kufer (War Chest)