Menedżer w środowisku starzejących się zasobów pracy - Urbaniak, Bogusława (Manager among Ageing Human Resources, 2010)
Postępujące procesy starości demograficznej prowadzą do dekompozycji dotychczasowej struktury zasobów pracy według wieku. W związku z tym kadra menedżerska będzie coraz częściej zobligowana do podjęcia nowych kwestii związanych z poszukiwaniem odpowiedzi na pytanie, czy i w jakim zakresie starzenie się zasobów pracy będzie miało wpływ na osiąganie celów organizacyjnych. W artykule przedstawiono obszary ZZL oraz przykładowe zadania dla menedżerów liniowych dotyczące starszych pracowników. Omówiono także wyniki badań własnych przeprowadzonych wśród menedżerów liniowych na temat ich doświadczeń w kierowaniu pracą starszych pracowników. Chodzi o szerokie spektrum działań objętych zarządzaniem różnorodnością ze względu na wiek w miejscu pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 801-811
Keywords: starsi pracownicy; zarządzanie różnorodnością; menedżerowie