Nurt krytyczny w zarządzaniu zasobami ludzkimi - Sułkowski, Łukasz (Critical Management śtudies in Human Resource Management, 2010)
Nurt krytyczny w zarządzaniu (Critical Management Studies) wykrystalizował się dopiero na początku lat 90. XX wieku. Pionierskie prace podejmujące wątek demistyfikacji ideologicznych i opartych na strukturach dominacji funkcji zarządzania pojawiały się już w latach 70., jednak w ostatnich dwóch dekadach CMS przybrał postać zinstytucjonalizowanego dyskursu. Nurt studiów krytycznych w zarządzaniu daje dość wypaczony obraz nauk o zarządzaniu i praktyki menedżerskiej oparty na interpretacjach zaczerpniętych z myśli neomarksistowskiej, postmodernistycznej i z feminizmu radykalnego. W tym rozumieniu zarządzanie zasobami ludzkimi jest pseudoteorią i pakietem praktyk organizacyjnych racjonalizujących niesprawiedliwe status quo. Zdając sobie sprawę z jednostronności tego spojrzenia, warto jednak dostrzec problemy eksponowane przez nurt krytyczny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 737-744
Keywords: nurt krytyczny w zarządzaniu; krytyczne zarządzanie zasobami ludzkimi