Zarządzanie ludźmi w sieci. Wstęp do Network Based View - Strużyna, Janusz; Ingram, Tomasz (Managing People in a Network Organization. Introduction to Network Based View, 2010)
W opracowaniu zaproponowano 14 wytycznych dla konstruowania ZZL w organizacjach sieciowych. Opracowane wytyczne są efektem zestawienia podstawowych założeń teorii sensmakingu, podejścia zasobowego do organizacji i podejścia sieciowego do organizacji. Propozycja Network Based View jest prostą konsekwencją czterech konkluzji: 1) nie ma możliwości opracowania jednej wzorcowej definicji organizacji sieciowej; 2) organizacja zawsze jest siecią społeczną; 3) różne typy organizacji można uporządkować ze względu na atrybuty sieci społecznych; 4) organizacja to zbiór zasobów uporządkowanych w drodze aktywności intelektualnej społecznego aktora.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 713-726
Keywords: organizacje sieciowe; zarządzanie zasobami ludzkimi; Network Based View