Rozważania na temat narodowego stylu zarządzania - Stańczyk, Sylwia (A few Remarks on Nation Management Style, 2010)
Globalizacja i otwieranie się jednych krajów na drugie zwraca uwagę na problemy przywództwa i praktyk organizacyjnych w różnych krajach. Celem artykułu jest poszukiwanie zależności pomiędzy praktykami i wartościami właścicieli - zarządzających - oraz wartościami kultur narodowych, które determinują narodowe style zarządzania. Analiza problemu jest przeprowadzona na podstawie skandynawskiego i polskiego stylu zarządzania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 668-677
Keywords: międzynarodowy styl zarządzania; właściciel a kultura organizacyjna; różnorodność kulturowa w zarządzaniu