Duch organizacji - próba stworzenia modelu na podstawie zaangażowania organizacyjnego, orientacji rozwojowej i religijności pracowników - Polak, Jarosław; Chrupała-Pniak, Małgorzata (L'esprit de Corp - the Organizational Commitment, Growth Orientation and Religious Commitment model, 2010)
Celem niniejszego opracowania jest próba znalezienia relacji i zależności między zaangażowaniem organizacyjnym i orientacją rozwojową jednostki, rozumianą jako długofalowa i ogólna, bazująca na wartościach tendencja ludzka pojawiająca się w ważnych wyborach życiowych związanych z karierą, a jej zaangażowaniem religijnym przyjmującym postać zaangażowania interpersonalnego i intrapersonalnego, a także deklarowanego poziomu jawności swoich przekonań religijnych w pracy. Skoncentrowano się na ekonomicznym wymiarze pracy człowieka w organizacji i na tzw. duchu organizacji związanym z wartościami i duchowością tworzących ją jednostek. Motywem przewodnim jest zainteresowanie autorów psychologicznymi aspektami pracy, gdy praca staje się dla człowieka czymś więcej niż tradycyjnie kojarzone z nią zarabianie pieniędzy czy "robienie" kariery.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 606-616
Keywords: zaangażowanie organizacyjne; orientacja rozwojowa; zaangażowanie religijne; wartości; zachowania organizacyjne