Wpływ pandemii oraz ataku Rosji na Ukrainę na logistykę ostatniej mili z uwzględnieniem rozwoju zachowań konsumenckich oraz globalnych łańcuchów dostaw - Brząkała, Michał (Impact of the Pandemic and the Russian Attack on Ukraine on Last Mile Logistics, Taking into Account the Evolution of Consumer Behaviour and Global Supply Chains, 2022)
W artykule przedstawiono pojęcie i znaczenie logistyki ostatniej mili jako końcowego i najważniejszego etapu łańcucha dostaw w perspektywie wybuchu pandemii koronawirusa, a także wydarzeń geopolitycznych. Opisano również rozwój logistyki ostatniej mili, a także wpływ wyżej wymienionych czynników na zachowanie i nawyki konsumenckie oraz sytuacje łańcuchów dostaw w trakcie wydarzeń ostatnich miesięcy. Celem artykułu jest określenie wpływu pandemii COVID-19 oraz wojny Ukrainy z Rosją na logistykę ostatniej mili.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 25-39
Keywords: logistyka ostatniej mili; pandemia; wojna; łańcuchy dostaw; nawyki konsumentów; omnikanały; last mile logistics; war; pandemic; supply chains; consumer habits; omnicanals