Zarządzanie kapitałem ludzkim w efektywnych firmach sportowych - Panfil, Ryszard (Human Resource Management in Efficient Sport Companies, 2010)
Komercjalizacja działalności sportowej powoduje, że kluby sportowe działające jako stowarzyszenia coraz częściej przekształcane są w podmioty rynkowe określane jako firmy sportowe. Efektami ich działalności są produkty sportowe. Firmy sportowe należą do firm, o których tożsamości i przewadze konkurencyjnej decyduje kapitał ludzki wyznaczany przez poziom realizowanej strategii personalnej. Firmy sportowe prezentujące wysoką efektywność, szczególnie w piłce nożnej, przyjmują elastyczne strategie personalne i dostosowują je do wymogów rynkowych i odrębnych uwarunkowań społeczno-kulturowych. W pracy przedstawiono główne składniki strategii personalnych realizowanych w efektywnych firmach sportowych, tj. zarządzanie kadrą kierowniczą, transferami, zespołem sportowym, traktowanym jako zespół pracowniczy, oraz talentami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 565-575
Keywords: produkt sportowy; strategia personalna; talent; transfer; zespół zadaniowy