Zarządzanie i menedżerowie - dokąd zmierzamy? - Niemczyk, Jerzy (Management and Managers - Where are we Going to?, 2010)
Celem artykułu było zaprezentowanie takiej definicji zarządzania, która mogłaby uwzględnić większość dotychczasowych podejść do zarządzania. Autor w artykule przedstawił swoje wnioski dotyczące zmian zachodzących w definiowaniu zarządzania i ról zarządzających. Autor przyjął, że zarządzanie to działanie, którego istotą jest rozwiązywanie problemów pojawiających się w trakcie dążenia do osiągnięcia celu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 550-555
Keywords: zarządzanie; menedżer; nauki o zarządzaniu; role kierownicze