Zadania działu HR z zakresu zarządzania wiedzą - Mikuła, Bogusz (HR department's Tasks in the Field of Knowledge Management, 2010)
Celem artykułu jest zaprezentowanie zmian w filozofii i zakresie działania działów zarządzania zasobami ludzkimi organizacji w związku z zarządzaniem wiedzą. Omówione zmiany objęły zagadnienia: 1) stosownego dla uwarunkowań gospodarki opartej na wiedzy ujęcia struktury ludzi pracujących dla organizacji, 2) wprowadzenia do praktyki działu HR koncepcji zarządzania kapitałem ludzkim ze szczególnym uwzględnieniem problematyki pozyskiwania i sterowania zachowaniami pracowników wiedzy i talentów. Wskazano także główne inicjatywy realizowane przez dział HR w związku z zarządzaniem wiedzą organizacji oraz czynniki determinujące ich przebieg pod względem merytorycznym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 512-521
Keywords: zarządzanie wiedzą; zarządzanie zasobami ludzkimi; zarządzanie talentami; zarządzanie pracownikami wiedzy; zarządzenie kapitałem ludzkim