Doświadczenia z zarządzania antykryzysowego w spółdzielni - studium przypadku - Krynicka-Duszyńska, Małgorzata (Experience from Anti-crisis Management in Cooperative - Case Study, 2010)
Problematyka kryzysu organizacji jest ważna i aktualna, zwłaszcza w obecnej rzeczywistości społeczno-gospodarczej. W niniejszym artykule podjęto próbę charakterystyki przypadku kryzysu, który dotknął podmiot, jakim jest spółdzielnia. Zakres merytoryczny pracy dotyczy w szczególności analizy procesu zarządzania kadrami i komunikowania. Podjęto próbę operacjonalizacji pojęcia "kryzys". W tekście przedstawiono zarys formalnoprawny organizacji i opis sytuacji kryzysowej w spółdzielni uwzględniający fazy jej występowania, a także podjęte działania w celu wyjścia z sytuacji kryzysowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 364-372
Keywords: komunikacja w systemach kryzysowych; zarządzanie w systemach kryzysowych; zespół antykryzysowy